Fiddy Metodu

Çoğu cildin baş belası siyah noktalar ve tıkanmış gözenekler… Ne yaparsak yapalım bir şeyler ters gidiyor, derinlemesine temizliğe ulaşamıyoruz. Eğer bu cümleleri okurken siz de derin bir iç çektiyseniz bu trende bir bakmanızı öneririm, işte karşınızda Fiddy metodu.

Nedir Bu Fiddy Metodu?

Fiddy Snails mahlaslı Kore kökenli bir cilt bakım bloggerı olan Jude Chao tarafından yaratılan bu metot, barındırdığı 3 farklı aşama ile ciltte biriken fazla sebumu ortadan kaldırmayı, gözenekleri derinlemesine temizlemeyi ve yağ filamenti/siyah noktaları çözmeyi amaçlar. Bu metodun işleyiş biçimine biraz değinecek olursak, benzer benzeri çözer mantığı ele alınmış diyebiliriz. Yani yağ-sebum temelli sorunlar (tıkalı gözenekler, yağ filamentleri) BHA içerikli bir ürün ile çözünüyor, kil ile arındırılıyor ve son öldürücü vuruş da Temizleme yağı ile geliyor.
Lafı fazla uzatmadan aşamalara geçelim.

Temel Fiddy Metodu Adımları

1-Temiz yüzünüzde odaklandığınız bölgeye etkili bir Celimax BHA ürünü uygulayın. 20-25 dakika civarı bekleyin.

heartleaf-bha-pad

2-Yüzünüzü yıkamadan ister sadece BHA ürünü uyguladığınız bölgeye isterseniz de tüm yüze seçtiğiniz Celimax Noni Kil Maskesini uygulayın, maskenizi açıklamasında belirtilen süre boyunca bekletin.

3-Kil maskesini yıkayın ve kuruladığınız cildinize ince bir tabaka temizleme yağı uygulayın. Temizleme yağını yüzünüzde yaklaşık 15-20 dakika bekletin.

noni-kil-maskesi

4-Bu 20 dakika sonrasında veya bu süre içerisinde 2-3 dakikayı geçmeyecek şekilde yüzünüze masaj yapın. Özellikle sorunlu bölgelere yoğunlaşın. Gözeneklerinizdeki “pütür”leri hissedin ve parmak uçlarınızı nazikçe etraflarında hareket ettirin.

5- Yüzünüzü durulayın, jel temizleyiciniz ile temizleme aşamasını bitirin. Metodun sonuna geldiniz, dilediğiniz şekilde cilt bakımınıza devam edebilirsiniz.

 jojoba-temizleme-yagi

Bu metodu öne çıkaran en büyük nokta insanların temizliği derinlemesine hissetmeleri, hatta görmeleri diyebiliriz. Evet doğru duydunuz, metodu uygulayan çoğu kişi yağ ile masaj aşamasında parmak uçlarında oksitlenmiş (grileşmiş renkte gözüken) yağ filamentlerinin toparlandığını görmüşler. Metodun sonuna geldiklerinde ise gözeneklerinde ciddi bir temizlenme söz konusu imiş.

fiddy-metodu-sonuclari 

Fiddy metodu sonrası çıkan yağ filamentleri

Benim Deneyimlerim

İlk Fiddy metodu deneyimim hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştı. Ben gördüğüm fotoğraflardaki gibi elimde birikmiş yağ filamentlerine tanık olacağımı beklerken sonuç sadece temizlenmiş bir yüz görüntüsüydü. Yine de karşımda duran bu temiz yüze sevinerek bir ay sonra tekrar deneme kararı aldım. Ve ta -tam! Bu sefer az da olsa gözeneklerimdeki yağ filamentlerine temas ettiğimi hissediyordum, hatta parmak uçlarımda toplanabiliyorlardı.

Bu noktada neden metodun ilk seferde işe yaramadığını sorgulamaya başladım, şimdi vardığım önemli sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum:

Fiddy metodu neden işe yaramadı?

  • Cildin zaten temiz olabilir! Evet, bazen cildimiz sandığımız kadar tıkalı gözeneklere, siyah noktalara sahip değil veya zaten hafif sorunlu bir cilde sahipsek bu sorunu yağ aşamasına gelemeden kil maskesi ile ortadan kaldırmamız çok muhtemel.
  • Kullandığın BHA ürünü uygun olmayabilir. Metot için ideal BHA ürünü %2 konsantrasyonda, PH 3-4 arasında olarak belirtilmiş.
  • İnatçı siyah noktalara sahip olabilirsin. Tek uygulamada çözemeyeceğin bir soruna sahip olabilirsin, gözeneklerin için düzenli bir ürüne ihtiyacın olabilir. Unutma, sabır ve düzenli bakım şart!

Öneriler

-Hassas veya kuru ciltler için uygun bir uygulama olmayabilir, bu aşamalardan sadece kil maskesi- temizleme yağı veya BHA-kil maskesi uygulamasını denemek daha risksiz diyebiliriz. Cildinizi en iyi siz tanırsınız, bu metodun size fazla geleceğini düşünüyorsanız uygulamaktan kaçının.

-Yağlı ciltler BHA aşamasında BHA içeren bir yüz peeling pedini maske şeklinde kullanabilir. Bu durum salisilik asidin cilde daha iyi işlemesini sağlar. Pedler oklusif bir katman oluşturur.

-Bu metot ne kadar etkili olsa da sık uygulama sonucu cildinizi yıpratabilir. İdeal uygulama için ayda bir tercih ediniz.

-Süreci kısaltmak adına BHA içerikli bir kil maskesi tercih edebilirsiniz.

-Hassas ciltliyseniz ve metodu uygulamak istiyorsanız; salisilik asit yerine betaine salisilat, yeşil kil yerine pembe kil tercih etmek cildiniz için daha risksizdir.

Fiddy Metodu için tavsiye edilen ürünler;

Celimax Heartleaf Yatıştırıcı ve Nemlendirici BHA Pad (60 Ped)

Celimax Jojoba Oil Siyah Nokta ve Makyaj Temizleme Yağı (150ml)

Celimax The Real Noni Özlü Gözenek Arındırıcı Kil Maskesi (100ml)

 

Bu gönderi Vionine Blog yazarlarından Begüm Kaplan (@ciltyardim) tarafından Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır.

 

 

İlginizi çekebilecek diğer bloglar